Ekonomika (Středa, 11. prosince 2019 2:17:46)

Bráníte se bílému pečivu? Chyba, tělo ho potřebuje, tvrdí studie

Podle nejnovější studie není bílé pečivo tak škodlivé, jak se říká. Tělo ho dokonce potřebuje. Jak je to možné? Přišli na to španělští vědci. A za vším jsou dobré bakterie!

Bílý cukr i mouka jsou noční můra lidi, kteří chtějí žít zdravě. Nikoho z nich by asi ani nenapadlo, že by bílé pečivo mohlo být pro jejich tělo naopak prospěšné. Dokazuje to nejnovější studie, jejíž výsledky zveřejnil britský deník Daily Mail.

 

Podle všeho žije v těle člověka až kilogram bakterií. Takzvané "dobré bakterie" působí pozitivně v trávicím traktu a pomáhají mobilizovat imunitní systém. A právě bílý chléb má podle studie vědců ze španělského Ovieda růst těchto "dobrých bakterií" podporovat.

 

Tento pozitivní vliv vědci potvrdili už u celozrnného pečiva. Teď to vypadá tak, že stejný efekt má i to bílé. Stále však platí, že by se to s bílým pečivem nemělo přehánět. Hlavně u lidí, kteří chtějí zhubnout. Kalorií má totiž průměrný rohlík stále stejně - 262,9. To je jako kdybyste snědli 100 g hermelínu nebo 115 g lososa.

 

Bílé pečivo tedy není úhlavní nepřítel. V různých médiích jsou totiž výrobky z technologicky zpracovaného obilí prezentovány jako zdroj několika zdravotních komplikací. Hlavní důvod je ten, že jsou zbaveny cenných otrub a klíčků.

 

To nepotěší: ŽVÝKAČKY způsobují bolest hlavy! Zjistila to nejnovější studie

 

A právě tyto obiloviny se následně používají k výrobě bílé mouky. Rychlost jejich vstřebávání je vysoká, a proto poskytují organismu rychlý, ale zároveň krátkodobý zdroj energie a způsobují výraznější výkyvy hladiny inzulínu.

 

ČTĚTE TAKÉ:

Bánánem proti kocovině aneb na co všechno je toto ovoce dobré

Co najdete v jídle z rychlého občerstvení? Budete koukat!

Odkazy jsou pouze informační, jejich obsah není předmětem zpravodajského servisu.