Ekonomika (Pondělí, 9. prosince 2019 20:34:11)

Máte rádi maliny? Tohle byste o nich měli vědět!

Právě vrcholí sezóna malin. Tyto malé plody v sobě skrývají velkou léčivou sílu. Poradíme, jak je správně zpracovat a uchovávat!

Maliny patří mezi ovoce, které je nejenom velmi chutné, ale hlavně extrémně zdravé. Plod složený z drobných kuliček červené barvy je doslova rostoucí lékárnou. Má velice silné antioxidační a antibakteriální účinky.


Právě červené barvivo je tím nejsilnějším antioxidantem. Čím je malina tmavší, tím je koncentrace tohoto barviva a tedy i antioxidantů vyšší. Produkty z malin jsou proto účinné při horečnatých a zánětlivých onemocněních, mezi které patří například zánět průdušek nebo revma. Jsou dokonce doporučovány i u Alzheimerovy choroby.
 

RECEPT: Udělejte si rybízovou marmeládu jako od babičky


Toto drobné ovoce se používají k výrobě marmelád, šťáv, do jogurtů nebo jako přírodní barvivo. Sušené listy maliníku se jsou výborné ke kloktání při zánětech v dutině ústní a k potírání kožních chorob.


Maliny patří mezi ovoce, které nejsnadněji a nejrychleji podléhá zkáze. Měli by být proto spotřebovány během jednoho až dvou dnů. Pokud kupujete balené a nemáte přístup k čerstvě natrhaným, dávejte pozor na to, aby nebyly v obalu příliš natěsnané a pomačkané, nebo zda na nich nejsou skvrny a známky vlhkosti. Může to být první příznak kažení plodů.


Vyzkoušejte NETRADIČNÍ recepty na domácí marmelády a džemy

Čerstvé ovoce uchovávejte ideálně v ledničce. Před tím ale maliny vytřiďte a odstraňte všechny plesnivé nebo zkažené kusy, aby nenakazily i další plody. Delší životnost docílíte tím, že maliny rozložíte na tácek pokrytý papírovou utěrkou a překryjete folií na potraviny. I přesto se snažte maliny spotřebovat maximálně do dvou dnů.


Jestliže chcete maliny zamrazit, jemně je opláchněte a osušte. Plody naskládejte na tác do jedné vrstvy a nechte zamrazit. Jakmile bude ovoce zmražené, můžete je sesypat a umístit do mikrotenového sáčku, aby na tácu nezabíraly v mrazáku příliš místa. Zkonzumovat by se měli do jednoho roku.


Jednoduchý recept na domácí malinovou marmeládu:

Potřebujete:
1 kg malin, 1 kg želírovacího cukru, 0,1 l vody

Postup:

- maliny opatrně smíchejte s cukrem a vodou a vařte 4 - 8 minut (zda je marmeláda hotová, zjistíte, když několik kapek směsi kápnete na studený talířek, pokud směs ztuhne, je marmeláda hotová a můžete ji přelít do sklenic)
- krátce před dovařením můžete přidat celou vanilku


Máte vlastní osvědčený recept, ve kterém používáte maliny, ať jde o šťávu, marmeládu nebo koláč? Pošlete nám ho do redakce na e-mail zpravy@nova.cz.

Odkazy jsou pouze informační, jejich obsah není předmětem zpravodajského servisu.