Ekonomika (Pondělí, 23. září 2019 7:14:05)

Láďa Hruška vaří LEVNĚ A CHUTNĚ: Domácí celozrnný chléb je lepší než z pekárny

Láďa Hruška je zdatný kuchař a přesvědčil o tom i populárního hudebníka Michala Davida. Upekl mu výtečný celozrnný domácí chléb. A kouč Hlasu ochutnával tuto pochoutku před kamerami Prásku!

Chleby, které kupujeme v obchodech, jsou stále dražší a dražší. Jejich kvalita je přitom často velmi zoufalá. Drolí se, nedají se dobře uříznout a po chuti často není ani památky.

 

Inspektor Láďa Hruška se proto rozhodl upéct domácí chléb. A ne jen tak obyčejný. Připravil domácí ořechový celozrnný chléb. A jak se mu povedl? To nechal náš potravinový inspektor ohodnotit kouče Hlasu a hvězdu české populární hudby Michala Davida.

 

https://img.cz.prg.cmestatic.com/media/images/640x800/Apr2014/1637500.jpg?d41d

 

Láďa Hruška vaří LEVNĚ A CHUTNĚ: Upečte si křupavé pivní rohlíky

 

Návod na přípravu
 

Připravíme si kvásek v hrnečku: Nalejeme do něj decilitr vlažné vody, rozdrobíme do ní jednu kostku droždí a přidáme jednu lžičku cukru. Zamícháme a počkáme, až kvásek vzejde. Do mísy si připravíme těsto: Základem jsou tři vrchovaté hrnky celozrnné žitné mouky a tři hrnky hladké pšeničné bílé mouky. Do směsi mouky přidáme 4 lžičky soli a 4 lžičky chlebového koření (můžeme nahradit drceným kmínem). Do této směsi přidáme vzešlý kvásek a na konec ještě půllitrový hrnek vlažné vody.

 

Mícháním vytvoříme těsto, ze kterého uplácáte bochník. Ten necháte v míse 45 minut kynout. Po vykynutí bochánek rozprostřeme a do těsta nalámeme ořechy, které do těsta zapracujeme. Vzniklý bochánek rozdělíme na dvě části a necháme zase 45 minut kynout.

 

Láďa Hruška vařil levně a chutně pro Michala Davida. Povedlo se mu to?

 

Poté pečeme v troubě rozehřáté na 225 stupňů. Po 5 minutách chleby potřeme vodou a teplotu snížíme na 175 stupňů. Dále chleby pečeme přibližně hodinu do zlatova. Dobrou chuť!

 

Podívejte se v galerii, jak ochutnával Michal David: 

Odkazy jsou pouze informační, jejich obsah není předmětem zpravodajského servisu.