Domácí + politika (Pátek, 27. listopadu 2020 11:37:05)

Restaurace se bojí o přežití. Až 20 procent jich bude muset skončit

Restaurace po celé republice bojují kvůli vládním opatřením o přežití. Stejně jsou na tom malé podniky na vesnicích i ty velké v centru měst. Odhaduje se, že do příštího února jich bude muset ukončit činnost až 20 procent. Na restaurace je navíc závislá řada jejich dodavatelů.

Restaurace se obávají toho nejhoršího. Jediné, co jim zbývá, je prodej přes okénko. To zatím ale nestačí. Stát sice nabízí finanční pomoc, ale pro mnoho provozovatelů nemusí být dostačující.

 

"Procentuální rozdíl mezi standardními obědy a obědy teď přes okénko je propad o víc jak o 90 procent," řekl majitel restaurace Kozlovna Olomouc Zbyněk Václavík.

 

"S nástupem druhé koronavirové vlny je spousta podniků finančně vyčerpána,“ informoval prezident Asociace hotelů a restaurací ČR Václav Stárek.

 

 

A velké problémy mají i podnikatelé, kteří jsou na provozu restaurací přímo závislí. "Trénoval jsem kuchaře, no a teď někteří provozovatelé zájem o tyto služby nemají, což není divu,“ řekl známý šéfkuchař Robert Sklenář.

 

Řada dodavatelů potravin do restaurací a hospod hlásí pokles tržeb o 70 až 80 procent. Co s kazícími se potravinami určenými pro restaurace řeší i řezníci nebo zemědělci. Zavřené restaurace a školní jídelny pro ně znamenají hromadící se zboží s blížícím se datem spotřeby.

 

 

A stejná situace může nastat i v nadcházejících týdnech u výrobců piva. "V případě, že se restaurace a hospody na začátku listopadu neotevřou, budeme opět muset přistoupit k likvidaci piva,“ vysvětlila ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven Martina Ferencová.

 

Odkazy jsou pouze informační, jejich obsah není předmětem zpravodajského servisu.