Domácí + politika (Čtvrtek, 26. listopadu 2020 14:19:38)

Dýně je zdravá podzimní lahůdka! Pozor na dýňové pečivo, varují experti

Podzim je už v plném proudu a spolu s ním odstartovala také sezóna dýní. Ty jsou velmi oblíbené a lidé z nich připravují nejrůznější pokrmy. Tykve jsou navíc velmi zdravé a posilují nejen imunitu. Odborníci však varují před dýňovým pečivem z obchodů.

V posledních letech zažívají dýně v Česku obrovský boom. Kuchařky i kuchaři už z nich nevaří pouze kompoty, ale připravují krémové polévky, nebo nejrůznější druhy dezertů. Tykve jsou navíc velmi zdravé a prospívají lidskému tělu, jelikož obsahují mnoho vitamínů, draslíku i minerální látky. Ty přispívají k rychlejšímu odbourávání některých toxinů.


Odborníci však varují před dýňovým pečivem z obchodů. "Prospěšnost dýně je v něm zastíněna množstvím bílé mouky, nebo vysokou kalorickou hodnotou. Vlákniny je v nich naprosté minimum a v některých je zbytečně mnoho sodíku,“ uvádí společnost dTest.

 


Pokud tedy zbožňujete dýňové pečivo nebo sladkosti, je lepší si je připravit v pohodlí domova. Lidé by však měli být pozorní také při nakupování zavařené dýně v plechovce. Ta totiž může být smíchána s jinou sladkou tykví, nebo obsahovat hodně přidaného cukru.


Navzdory tomu však může být daleko užitečnější než ta domácí. "Šálek zavařené dýně z koupené plechovky podle americké spotřebitelské organizace Consumer Reports obsahuje větší množství karotenoidů (přírodní barvivo) a přes dvakrát více vlákniny než domácí. Navíc dodá tělu asi pětinu denní dávky železa,“ popisují experti ze společnosti dTest.


Dýně se sklízí od konce léta až do prvních mrazů. Mezi nejoblíbenější patří například Hokkaidó, máslová dýně, muškátová, špagetová nebo dýně Goliáš.

 

Farma na Havlíčkobrodsku otevřela dýňovou samoobsluhu. Více se dozvíte v reportáži TV Nova:

 

Odkazy jsou pouze informační, jejich obsah není předmětem zpravodajského servisu.