Domácí + politika (Neděle, 24. března 2019 11:59:12)

Dědictví z Černobylu: Radioaktivní houby, lesní plody a divoká zvířata

Více než třicet let uplynulo od dosud největší havárie v historii jaderné energetiky. Radioaktivní mrak se po výbuchu černobylské elektrárny v roce 1986 dostal až nad střední a východní Evropu, Skandinávii a část Asie. Radiační situace v Česku proto průběžně měří Státní úřad pro jadernou bezpečnost.

Když po výbuchu jaderné elektrárny Černobyl v tehdejším Sovětském svazu začal nad Evropu putovat radioaktivní mrak, představitelé Československa mlčeli. Podle nich na našem území radiace nebyla. V následujících letech se však ukázalo, že opak je pravdou.

 

"Při havárii došlo k úniku velkého množství umělých radionuklidů do atmosféry. Několik dnů po havárii již bylo možné detekovat zvýšení aktivity, způsobené touto havárií, na rozsáhlém území Evropy, tedy i Československa," potvrzuje Státní úřad pro jadernou bezpečnost.

 

Úřad proto začal monitorovat aktivity radionuklidů v půdě, zemědělských produktech a potravinách. V některých monitorovaných položkách je stále ještě měřitelné nezanedbatelné množství Cs-137 z počernobylského spadu. Jedná se především o maso zvěřiny, houby a lesní plody.

 

 

Cs-137, tedy cesium 137, se do ovzduší uvolnilo při výbuchu jaderné elektrárny. Do Česka se dostalo právě pomocí radioaktivního mraku.

 

https://img.cz.prg.cmestatic.com/media/images/640x800/Mar2019/2255718.jpg?d41d

 

V roce 2018 úřad kontroloval 157 vzorků masa divočáků. U devětačtyřiceti vzorků byla hodnota vyšší než 600 becquerelů (Bq) radioaktivního cesia 137 na kilogram.

 

 

U 35 z nich byla dokonce vyšší než 1250 Bq/kg. Nejvyšší hodnotu naměřili v okolí obce Horní Stropnice, konkrétně 11 987 Bq/kg. Maso divočáka s hodnotami nad 1250 Bq/kg by se přitom vůbec nemělo dostat do obchodní sítě.

 

Podle veterinářů všichni divočáci, kteří překročí limit 600 Bq/kg musí být vyloučeni z potravního řetězce. Následně jsou předáni do kafilérie.

 

 

Podobně zvýšené hodnoty byly naměřeny i u borůvek a hub. Jejich hodnoty jsou však nízké a konzumentům tak nic nehrozí. Více ohroženi tak mohou být třeba myslivci, kteří například maso z divočáka konzumují ve větším množství.

Podívejte se na reportáž o 30. výročí tragédie v Černobylu:

 

ČTĚTE TAKÉ:

Pomůže červené víno proti účinkům radiace?
I jedlými houbami se lze otrávit

Odkazy jsou pouze informační, jejich obsah není předmětem zpravodajského servisu.