Domácí + politika (Úterý, 17. října 2017 11:17:10)

Nejhnusnější hospody v Česku: Inspektoři jich letos zavřeli už 129

Celkem 129 restaurací a prodejen museli v letošním roce uzavřít inspektoři. Nesplňovaly totiž hygienické podmínky. Nejčastěji kontroloři trestali za špínu, plesnivé potraviny či škůdce.

Dodržovat předpisy a základy hygieny je pro některé provozovatelé restaurací a obchodů stále velký problém. Za tři čtvrtletí letošního roku už Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) téměř 130 podniků. 

 

Konkrétně se jednalo o 5 velkoobchodních provozů, 15 výrobních provozů, 64 maloobchodních prodejen, 44 provozoven společného stravování a 1 internetový obchod. 

 

 

"Důvodem k uzavření byl zejména neakceptovatelný stav v provozovnách, kdy u nabízených pokrmů nebo skladovaných potravin nebylo možné zajistit jejich bezpečnost při konzumaci spotřebitelem," uvedl mluvčí SZPI Pavel Kopřiva. 

 

KTERÉ OBCHODY A RESTAURACE UZAVŘELI INSPEKTOŘI VE VAŠEM KRAJI, SE PODÍVEJTE ZDE

 

Nejčastějšími prohřešky byl dlouhodobě zanedbaný úklid v podobě vrstev mastnoty, prachu a zbytků potravin na kuchyňských spotřebičích, podlaze a skladech potravin, plíseň na stěnách, nezvládnutý odvoz odpadů, absence přístupu k teplé vodě, nevyhovující stav toalet a podobně.

 

 

Kapitola sama pro sebe je pak výskyt škůdců a jejich trusu u skladovaných potravin, jídlo okousané od myší ve skladech i přímo v provozovnách a nezabezpečení provozoven před pronikáním škůdců, zejména hlodavců a hmyzu.

 

Pokud inspektoři zjistí, že provozovna nesplňuje hygienické předpisy, prostory uzavřou. Provozovatel pak musí zjištěné nedostatky odstranit, teprve potom mu inspektoři provoz znovu umožní. 

Odkazy jsou pouze informační, jejich obsah není předmětem zpravodajského servisu.